Prawdziwy Oscypek 70% z Certyfikatem

89.00

Wyczyść
Dodaj do ulubionych
Dodaj do ulubionych
SKU: Brak danych Kategorie: , ,

Opis

Kulinarnym symbolem Zakopanego zdecydowanie jest Oscypek! Ser o wyjątkowym aromacie i kruchości z apetyczną, twardą skórką, którą uzyskuje się w trakcie wędzenia naturalnym dymem. Czy próbowałeś go już kiedyś? A może należysz do osób, które myślały, że jadły oscypka w Zakopanem a tymczasem były to po prostu sery góralskie?

Oscypek jest tylko jeden – zobacz czym się różni od innych serów.

Nazwa “Oscypek” jest chroniona certyfikatem nazwy pochodzenia a więc ser musi spełnić wiele warunków by móc nosić tę nazwę.

Po pierwsze, jest to ser, który powstaje na Bacówce według tradycyjnej, ściśle określonej metody i tylko nieliczni Bacowie posiadają certyfikat, który pozwala im wytwarzać Oscypki.

Po drugie, Oscypek to ser, który ma w swoim składzie minimum 60% mleka owczego, pozostałe mleko jest krowie. Górale mówią, że im więcej mleka owczego tym Oscypek jest smaczniejszy – u nas znajdziesz Oscypka 70% mleka owczego i 100% mleka owczego. Mleko do produkcji Oscypka musi być świeże, dlatego Oscypki powstają tylko w okresie od początku maja do połowy października gdy owce są wypasane na halach w Tatrach.

Po podgrzaniu mleka, z powstałego sera, Baca “pucy” Oscypki za pomocą tzw. Oscypiorki, która pomaga nadać kształt i wytłoczyć charakterystyczny dla Oscypka wzór. Jest to ciężka, ręczna praca, która wymaga dużej siły rąk i precyzji, ponieważ Oscypki mają także ściśle określony kształt, wzór i wagę.

Ostatnim etapem produkcji Oscypka jest oczywiście wędzenie, które nadaje mu wyjątkowego smaku i kruchości.

SZCZEGÓŁY I SKŁAD

Pełna nazwa środka spożywczego: oscypek – ser owczo-krowi podpuszczkowy wędzony
Masa netto: 600g
Wykaz składników: mleko owcze 70%, mleko krowie 30%, sól, podpuszczka
Data ważności: 2 tygodnie od daty wysyłki
Warunki przechowywania: Przechowywać w warunkach chłodniczych temperaturze: 2 – 8 st. C.
Producent i Dystrybutor: Wyprodukowano w Polsce dla TRADYCYJNIE Sp. z o.o., ul. Królowej Jadwigi 17, 34-400 Nowy Targ
Wartość odżywcza w 100g sera: wartość energetyczna 1558kJ/372 kcal, białko 30,1 g, tłuszcz 26,9 g, węglowodany 2,3 g, błonnik 0 g.

Produkt zamknięty w opakowanie próżniowe.

Waga produktów
Podana przy danym produkcie waga jest orientacyjna. Cena dotyczy sztuki produktu – produkt może być w rzeczywistości lżejszy lub cięższy (+/- 10%).

Z czego wynika różnica? Nasze wędliny nie powstają w fabryce a według tradycyjnych metod. Wędzenie, suszenie – te wszystkie procesy sprawiają, że końcowo każde mięso, kielbasa, szynka czy boczek w danej partii są nieco inne – prosto z natury.

Wygląd produktów
Przedstawione na zdjęciach produkty stanowią jedynie propozycję podania. Naturalne metody wyrobu sprawiają także, że każdy Produkt różni się wyglądem – przedstawione na zdjęciach produkty mają charakter orientacyjny.

Opinie