Prawdziwy Oscypek 100% z Certyfikatem

110.00

Brak w magazynie

Dodaj do ulubionych
Dodaj do ulubionych

Opis

Oscypek to prawdziwy symbol Podhala! Wyjątkowy aromat, kruchość, twarda skórka… I choć często mianem Oscypka, nieświadomie nazywamy inne sery podhalańskie, warto wiedzieć, że Oscypek jest tylko jeden a żaden inny ser nie może być nazywany oscypkiem. Być może nawet nie raz jadłeś w górach sery, ale nigdy nie próbowałeś oscypka?

By móc nosić miano Oscypka, ser musi spełnić wiele warunków, gdyż nazwa oscypka jest chroniona certyfikatem nazwy pochodzenia.

Po pierwsze, Oscypek musi mieć w swoim składzie min. 60% mleka owczego (reszta to mleko krowie). Mówi się, że im więcej mleka owczego tym Oscypek jest lepszy. U nas kupisz Oscypka 100% wykonanego z mleka owczego, czyli prawdziwy rarytas dla koneSERÓW ;).

By wyprodukować Oscypka, mleko musi być świeże, dlatego są one dostępne tylko w okresie gdy owca wypasane są na halach w Tatrach, czyli mniej więcej od początku maja do połowy października.

Ponadto, Oscypkiem jest tylko ser, który powstaje według tradycyjnych metod na bacówkach. I mogą go wyrabiać tylko Bacowie, którzy posiadają certyfikat.

Naturalne, owcze mleko poddawane jest obróbce termicznej a z powstałego sera formuje się właśnie oscypki za pomocą specjalnej, drewnianej formy. Forma ta nosi nazwę “oscypiorki”. Forma zostawia w serze charakterystyczny wzór – jest to praca ręczna, która wymaga dużej siły i precyzji. Tym bardziej, że Oscypek musi spełnić także wymogi dotyczące kształtu, wzoru i odpowiedniej wagi.

Kiedy sery są gotowe należy je jeszcze uwędzić naturalnym dymem – zyskują wtedy swój wyjątkowy smak i aromat…

Warto pamiętać, że prawdziwy Oscypek to wyjątkowy rarytas – a takich w 100% owczych powstaje co roku zaledwie kilka tysięcy i to na specjalne zamówienie.

SZCZEGÓŁY I SKŁAD

Pełna nazwa środka spożywczego: oscypek – ser owczy podpuszczkowy wędzony
Masa netto: 600g
Wykaz składników: mleko owcze, sól, podpuszczka
Warunki przechowywania: Przechowywać w warunkach chłodniczych temperaturze: 2 – 8 st. C.
Producent i Dystrybutor: Wyprodukowano w Polsce dla TRADYCYJNIE Sp. z o.o., ul. Królowej Jadwigi 17, 34-400 Nowy Targ
Wartość odżywcza w 100g sera: wartość energetyczna 1558kJ/372 kcal, białko 30,1 g, tłuszcz 26,9 g, węglowodany 2,3 g, błonnik 0 g.

Produkt zamknięty w opakowanie próżniowe.

Waga produktów
Podana przy danym produkcie waga jest orientacyjna. Cena dotyczy sztuki produktu – produkt może być w rzeczywistości lżejszy lub cięższy (+/- 10%).

Z czego wynika różnica? Nasze wędliny nie powstają w fabryce a według tradycyjnych metod. Wędzenie, suszenie – te wszystkie procesy sprawiają, że końcowo każde mięso, kielbasa, szynka czy boczek w danej partii są nieco inne – prosto z natury.

Wygląd produktów
Przedstawione na zdjęciach produkty stanowią jedynie propozycję podania. Naturalne metody wyrobu sprawiają także, że każdy Produkt różni się wyglądem – przedstawione na zdjęciach produkty mają charakter orientacyjny.


Certyfikat
Prawdziwy Oscypek może powstać tylko na Bacówce u Bacy, który posiada specjalny certyfikat - Zobacz certyfikat