Borowik Szlachetny marynowany (Prawdziwek)

29.90

Wyczyść
Dodaj do ulubionych
Dodaj do ulubionych
SKU: Brak danych Kategorie: , ,

Opis

Borowik Szlachetny, potocznie nazywany prawdziwkiem, jest grzybem najbardziej pożądanym na naszych stołach. Uwielbiany jest za wyjątkową głębię smaku, która jest wyczuwalna zarówno w postaci surowej, suszonej, smażonej czy też marynowanej.

Większość grzybów z rodziny borowików jest niejadalna, w Polsce występują trzy rodzaje: szatański, ponury, goryczak.

Występowanie – Okres występowania Borowika to czas od lipca do października, ale najlepszym  miesiącem na zbiory jest przełom września i października. Grzyby te lubią miejsca nasłonecznione lub na skraju lasu, najczęściej rosną w pobliżu sosen, buków i świerków – pojedynczo lub w grupkach okrążając drzewo. 

Wygląd – Borowik Szlachetny, jest dość okazałym grzybem. Kapelusze prawdziwków mają kształt półkolisty, poduszkowaty i osiągają średnicę od 6 do 25 centymetrów. Ich kolor zmienia się wraz z „wiekiem” borowika u młodych egzemplarzy kapelusze są białawe, dopiero z czasem przechodzą od jasno do ciemnobrązowego. Rurki znajdujące się pod kapeluszem również początkowo są białe lub kremowe, a z czasem stają się zielonkawe. Trzon jest biały i osiąga wysokość do 20 cm.

Smak i zapach – Mówi się, że apetyt rośnie, gdy leśny zapach borowików wypełnia całą kuchnię. Borowik Szlachetny ceniony jest szczególnie za łagodny, przyjemny orzechowy smak oraz charakterystyczny grzybowy zapach.

Właściwości – Borowik szlachetny jest bogatym źródłem selenu i tokoferoli, dzięki czemu charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi – chroni przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Wykazuje też działanie przeciwnowotworowe. Grzyby te zawierają duże ilości białka, węglowodanów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także magnezu, fosforu, żelaza i potasu, są bogate w wiele witamin takich jak witamina A, B1, B2, B3, C, D i E. Ponadto są źródłem błonnika oraz są niskokaloryczne, a więc można je stosować w dietach odchudzających.

Zastosowanie w kuchni – Borowiki nadają się do suszenia, mrożenia, marynowania. Można z nich przygotować wykwintne dania główne np. Kapelusze Borowików faszerowane warzywami i serem, a także przystawki. Świetnie pasują jako dodatek do sałatki warzywnej, ale nie możemy zapomnieć o pasztecikach z borowikowym nadzieniem jako uzupełnienie barszczu Bożonarodzeniowego. Grzybowy sos zrobiony z prawdziwków pasuje do różnego rodzaju mięs – wieprzowiny, wołowiny, drobiu i dziczyzny, a nawet podany z samym ryżem czy kaszą to istna poezja dla podniebienia.

 

SZCZEGÓŁY I SKŁAD

Pełna nazwa środka spożywczego: Borowik Szlachetny marynowany z Podhala
Masa netto: 300g
Masa netto bez zalewy: 200g
Składniki: Borowik Szlachetny, ocet, woda, sól, przyprawy.
Nr grzyboznawcy: 1523 Stanisław Jachymiak
Miejsce i rok rozbioru: 
Gorce 2020
Data ważności: 
na każdym wysłanym produkcie znajduje się etykieta z datą ważności (min. 2 miesiące od daty wysyłki, data ważności jest numerem partii).
Warunki przechowywania: 
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Chronić przed działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Producent i Dystrybutor: 
Wyprodukowano w Polsce dla TRADYCYJNIE Sp. z o.o., ul. Królowej Jadwigi 17, 34-400 Nowy Targ
Wartość odżywcza w 100g produktu: 
wartość energetyczna 1162 kJ / 278 kcal, tłuszcz 0,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g, węglowodany 68 g, w tym cukry 62 g, białko 0,6 g, sól 0 g

Waga produktów
Podana przy danym produkcie waga jest orientacyjna. Cena dotyczy sztuki produktu – produkt może być w rzeczywistości lżejszy lub cięższy (+/- 10%).

Z czego wynika różnica? Nasze wędliny nie powstają w fabryce a według tradycyjnych metod. Wędzenie, suszenie – te wszystkie procesy sprawiają, że końcowo każde mięso, kielbasa, szynka czy boczek w danej partii są nieco inne – prosto z natury.

Wygląd produktów
Przedstawione na zdjęciach produkty stanowią jedynie propozycję podania. Naturalne metody wyrobu sprawiają także, że każdy Produkt różni się wyglądem – przedstawione na zdjęciach produkty mają charakter orientacyjny.


Certyfikat
Prawdziwy Oscypek może powstać tylko na Bacówce u Bacy, który posiada specjalny certyfikat - Zobacz certyfikat